La Crónica de la I Marnaton

Com es va viure la I Marnaton? Crònica de l'esdeveniment.

Cadaqués es desperta a primera hora del dissabte 13 de setembre. Encara és fosc quan els nedadors, voluntaris i organització es preparen pel seu repte. Aquest matí la tramuntana (força 4-5) sembla decidida a acabar amb l’estiu augmentant la sensació de fred. Haurem d’abrigar-nos també els que estem a terra! Ja es veu moviment a la Platja Gran, a la Riba i a Port Lligat. Sembla ser que el fort vent del nord, que ens va desafiar durant tota la tarda anterior, comença a amainar i ens permet donar llum verda a la primera MARNATON Cap de Creus-Cadaqués.

Alguns participants nedaran sense protecció de neoprè. Esperem que el sol i la baixada pel Camí de Ronda fins arribar a la Cala els ajudi a entrar en calor per reprendre la sortida. Encara faran falta unes quantes tramuntanades més per obligar-nos a nedar amb neoprè en el mar.

En aquets moment ja ens podem donar per satisfets en haver superat les nostres expectatives quant a participació. Un dels principals motius de la gran rebuda d’aquesta primera prova és l’atractiu tàndem que formaven els paratges de Cadaqués i el Cap de Creus. De fet, un mes abans de la prova ja vàrem tenir que tancar les inscripcions en 200 nedadors, quan el nostre primer objectiu havia estat arribar als 100 nedadors. De totes maneres, encara ens falta superar el gran repte, el de l’organització. Era indispensable per l’èxit de la prova que tot estigués sota control i que les coses succeïssin tal qual s’havien estat planejant durant el període de preparació.

Amb gran excitació, potser sota els efectes de la mateixa adrenalina, la tarda anterior ens vam dirigir al campament base de la MARNATON. Allà ens vàrem reunir una part de l’equip organitzador: Irene, Eli, Miguel, David... ja que la resta del grup (Santy, Paz, Alejandro, Albert…) s’estaven preparant per nedar. En aquests moment, compartíem sensacions de tensió, alerta i emoció. Sabíem que el futur de la Marnaton estava en mans del vent i només a les 7 del matí del gran dia seríem capaços de prendre la decisió de continuar amb la primera edició de la MARNATON i la seva trajectòria de 6 kms, dels quals 4 km són en mar obert i els 2 restants vorejant l’interior de la badia de Cadaqués.

Durant la nit, Juanito, “el Barquero de Cadaqués”, ha custodiat les carpes que han aguantat la força del vent. En canvi, les balises que havien de senyalitzar la ruta en mar obert no han tingut tanta sort i s’han arrencat durant la nit. Donada la situació, sabem que els palistes dels Kayaks hauran de conduir els nedadors seguint les indicacions del briefing, guiant-se a través dels sortints de la costa.

Per fer-ho possible, els conductors dels 30 kayaks, palistes de l’Escola d’en Mar de Cadaqués i particulars com el Xavi Hernández al capdamunt, esperen des de les 7:30 a la platja de Port Lligat des d’on partiran puntualment, amb el vent i la mar en contra, cap a la Cala Jugadora. Per a aquests intrèpids voluntaris i amic ja podem donar per començada la prova.

Paral·lelament, a la Platja Gran de Cadaqués es reben els nedadors que van arribant i se’ls guia cap el Trenet, que els conduirà a través del Parc Natural fins a la recta Culip/Jugadora. Només pujar al tren, el far del Cap ens dóna la benvinguda. A un costat de la recta (en el vessant nord del Cap) Culip ens mostra la tramuntana amb tota la seva força i els burrets de les ones tenyeixen el mar de blanc. Afortunadament comencem el descens pel “Camí de Ronda” cap a l’altre costat del Cap i quedem totalment resguardats del fort vent. Ara el mar té un color ben diferent, més blavós. Més avall arribem ja a la salvatge i calmada Cala Jugadora, punt de sortida de la MARNATON.

Un altre front de la organització, coordinat per Juan Carriere, ha de guiar les gairebé 20 embarcacions a motor que seran distribuïdes entre els 6 grups de nedadors. Seguiran al costat dels kayaks i cada una tindrà una missió diferent: seguretat, suport mèdic, filmació i avituallament en alta mar. Tot està a punt. Patrons i tripulants coneixen la seva missió i conscientment es preparen per una dura travessa que començarà en breu cap a les 8:30. Tots ells s’embarquen abrigats, tot lluint els colors MARNATON, decidits a navegar amb el vent i el mar en contra. És molt d’hora i Cadaqués ja fa hores que està en marxa. A partir d’aquest moment s’estableixen diversos fronts que treballaran sincronitzats i en connexió durant tota la prova.

Mentrestant, a la Cala Jugadora, amb el Miguel Rahola, el David Campà, la Gloria Ruber, la Eli Esteve, el Manolo de Championchip i la Mirentxu, els nedadors, per grups, descendeixen pel “Camí de Ronda” fins arribar a la Cala Jugadora. Es respira un ambient alegre, de nervis i sobretot, molta emoció. N’hi ha que s’apliquen vaselina, altres esperen a rebre el seu xip i n’hi ha que decideixen en el darrer moment canviar de grup. Amb el Manolo i l’ajuda de 3 voluntàries, es van entregant els xips i anotant les incidències o canvis d’última hora mentre que la Gloria, pacientment, es dedica a entregar els gorros i el material necessari a tots aquells que no van poder fer-ho la tarda anterior. Tot dissimulant els nervis, avancem desitjosos de poder donar el tret de sortida a les 9 en punt als nedadors del grup 1 (el menys ràpid). Tal i com estava previst, a les 9:00 h. comencen els primers. Quanta estela en el mar! Els kayaks comencem a remar i se situen al voltant dels 4 punts cardinals del grup, seguidament les embarcacions ocupen també la seva posició. Ja ha començat la Marnaton! I així, paulatinament, cada deu minuts, per cadascun dels grups.

Grup1; gorro color groc 9:00 hrs.
Grup 2: gorro color vermell 9:10 hrs.
Grupo 3, gorro color negre 9:20 hrs.
Grupo 4, gorro color blanc 9:30 hrs.
Grupo 5. gorro verd 9:40 hrs.
Grupo 6, gorro plata 9:50 hrs.

En total, van prendre la sortida 204 nedadors, i van arribar a la línia de meta 192.

En el Mar, nedadors i organització, afrontem el repte amb energia, cada un ho fa des de la seva perspectiva i amb el seu propi repte. La tramuntana, que abans ens desafiava, ara empeny els nedadors sense deixar d’aixecar les crestes del vent que els dificulten avançar. Les ones els confonen i els dispersen. A més, l’ordre dels grups es veu trencat quan alguns nedadors perden el ritme i queden endarrerits. També n’hi ha que avancen massa ràpid i estiren l’encapçalament del grup. En aquests moments, que es fan eterns, reina la preocupació. Els palistes, ja cansats, intenten redirigir la trajectòria dels seus kayaks i al mateix temps, atenen els nedadors. Per la seva excel·lent tasca de custodiar, protegir i acompanyar els nedadors se’ls ha batejat com els “dofins de la Marnaton”. Les embarcacions fan també la seva feina, mantenen sempre la distància de seguretat que les condicions del mar els permeten. Ambdós col·lectius han tingut els seus problemes però aconsegueixen el seu objectiu final i és que en tot moment els nedadors se senten acompanyats en mar obert.

Al llarg de la travessa trobem punts d’avituallaments. En alta mar les embarcacions proporcionen energia, ànims i aliments (sòlid i líquid). Això també passa a S’Arenella, con la Cris Tort i la Mònica Vidal atenen els primers nedadors que passen per aquest punt.

A la línia d’arribada, amb la Irene Dalmau al capdavant des de ben entrada la matinada, un grup de voluntaris i amics han esta tot el matí organitzant els trofeus, els obsequis i les samarretes de la prova, així com les pertinences de tots els nedadors que arriben empaquetades dins de bosses i no en són poques. Mentre la platja està a rebentar de familiars, amics, nens, turistes i curiosos, els nedadors comencen a fer la seva arribada triomfal ovacionats pel nombrós públic. Quina emoció a la platja a mesura que van arribant! Signes d’alegria i fatiga es veuen reflectits en els seus rostres… Aplaudiments i molt ambient també pels darrers lluitadors. Aquests arriben amb evidents símptomes d’esgotament i d’hipotèrmia, però sobretot, contents d’haver aconseguit un repte que semblava impossible.

Mentrestant, els nens esperen impacient el moment de donar l’arrencada a la “MARNATONKIDS” on ells en seran els protagonistes. S’acumulen a la línia d’arribada a l’espera dels dos últims nedadors, els quals, han de donar el tret de sortida de la prova pels més petits, pels futurs marnatonians. Seguidament, es duu a terme l’entrega de premis.

Al cap d’unes hores, quan la platja es comença a buidar, tot torna al seu lloc, sense deixar cap empremta. La Marnaton ha de representar un exemple d’esportivitat i respecte per l’entorn. Les platges ’han quedat tal qual les vam trobar, buides, sense empremtes de la MARNATON. L’emoció d’haver donat per finalitzada la prova amb èxit no ens impedeix, a l’organització, ser conscients que tot es pot millorar l’any vinent. Hem après i obtingut de les nostres conclusions i esperem poder repetir-ho convertint la MARNATON CAP DE CREUS- CADAQUÉS, en una clàssica.

Agraïments:
No podem citar un a un a cadascun dels més de 200 col·laboradors (entre voluntaris i amics) que desinteressadament ens han donat una lliçó de feina ben feta i companyerisme. A tots ells, mil gràcies per haver-ho fet possible!

Des de l’organització, el nostre més sincer agraïment, destacant especialment l’esforç i la implicació de les següents institucions i empreses locals de Cadaqués: Ajuntament de Cadaqués. Club Nàutic de Cadaqués; Escola de Mar; Diving Center; Tren Turísitic; Aqua Brava; La Gritta i Canaleta.

Així com al Club Natació Barcelona i les empreses: SM; Sailfish; Santiveri; el diari Sport; Desigual; CocaCola; Fontbella; Ribé Salat; Speedo; Rainbow i Riumar.

Premiats a destacar:

Masculí
1 Dani Serra 1h 31’ 17 – recordman espanyol, ex-olímpic i Campió del món master en 800 m.
2 Francisco Pontano 1h 31’ 24 – Triatleta de distància Ironman (primer fora de l’aigua en el Campionat del Món de Hawaii)
3 Xavi Llobet 1h 31’ 38 – Triatleta de distància olímpica (Atenes 2004)

Femení
1 Mercè Oliveras 1h 43’ 55 – la dona més jove en creuar l’Estret de Gibraltar
2 Mireia Roca 1h 44’ 03
3 Claudia Nuñez 1h 44’ 38

Més edat
Luis Miquel 2h 25’ 18 (143 general) – 68 anys

Seguiment
Luís Moya 1h 45’ 26 (21 general)

1r nedador local
Albert Canaleta 2h 00’ 51 (77 general)

Últim
Guillermo Carles- Torlà 3h 41’ 10 (190 general)

0 comentarios:

 
Google Analytic-->